Projecten
Bunker 601
Bunker 601 is als onderdeel van Widerstandsnest 30 langs het Nieuw Oranjekanaal gebouwd.
Dit unieke bunkercomplex wordt door de stichting aangekocht en opgeknapt. In 2020 wordt de bunker opengesteld voor publiek. Ook u kunt een steentje bijdragen aan dit prachtige project! |
Restauratie paravaan
Vanaf april 2012 is het museum eigenaar van een paravaan. Met een paravaan kan een zeemijn losgeknipt worden van de zeebodem waarna deze onschadelijk gemaakt kan worden. Een uniek voorwerp waar er niet veel van bewaard zijn gebleven.
Belangrijk om deze goed te behouden voor het nageslacht. |
Werkend maken pantserplaat
De originele pantserplaat die in oorlogstijd in de 611 het schietgat van het kanon afsloot is mede door sponsoring hydraulisch gemaakt en gaat op en neer door simpelweg het hefboompje te bedienen. Een uniek stuk historie van ruim 4.000 kilogram gecombineerd met hedendaagse techniek.
|
Openen schietgat Tafelbunker
De PAK 40 kan vanaf 8 juli 2011 wederom naar buiten kijken. Door de inzet van vrijwilligers en sponsors is het voormalige schietgat in het bezoekerscentrum, de Tafelbunker, sinds de Tweede Wereldoorlog wederom geopend. Een mijlpaal in de geschiedenis van Hoek van Holland en het museum!
|
Verhuizing PAK40
Op 8 maart 2008 is het pronkstuk van de collectie, de PAK 40 (Panzer Abwehr Kanone 40), verplaatst naar het nieuwe bezoekerscentrum; De Tafelbunker. Het kanon, voorheen altijd te zien in het oude bezoekerscentrum aan de Badweg, is met dank aan sponsors en vrijwilligers van het Atlantikwall-Museum vakkundig verhuisd.
|
Opknappen Waterbunker
Op het terrein van restaurant 'Het Jagershuis' ligt de waterbunker van M.Fl.B. Nordmole. Een uniek ontwerp voor de Atlantikwall in Europa. De bunker, uitgevoerd met muren van 2 tot 3 meter dik, kwam hoogstwaarschijnlijk alleen voor in Hoek van Holland. In samenwerking met restaurant 'Het Jagershuis' wordt de bunker door de Stichting Vesting Hoek van Holland onderhouden. Ook wordt de bunker tijdens de Nordmole rondleiding bezocht.
|
Zwartboek
Aan de film Zwartboek hebben een hoop mensen en organisaties meegewerkt, waaronder het Atlantikwall-Museum. Het kanon, de PAK40, is op verzoek van regisseur Paul Verhoeven twee keer gebruikt tijdens de film. Voor het museum was dit een bijzondere gelegenheid om enkele dagen op de filmset te mogen kijken.
|
Hulzenput 611
Na de Tweede Wereldoorlog is de voormalige hulzenput van de Tafelbunker onder water komen te staan. De vieze drab die na decennia is overgebleven werd met behulp van sponsoring verwijderd. De hulzenput is volledig opgeknapt en onderdeel geworden van de expositie.
|
Restauratie PAK 40
Eén van de mooiste objecten in de collectie van het Atlantikwall-Museum is ongetwijfeld de PAK40. Het originele Duitse anti-tankkanon waar de oude museumbunker van het type 625b oorspronkelijk voor werd gebouwd. Overgekomen uit het Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon, is het kanon eerst deels gerestaureerd bij een sponsor in Maasdijk en vervolgens overgebracht naar het museum.
|
Schoonmaken bunkercomplex Marine Artillerie Abteilung 205
De deplorabele toestand van dit belangrijke
bunkercomplex, Marine Artillerie Abteilung 205, was onze stichting een doorn in
het oog. Reden genoeg contact op te nemen met de eigenaar van het gebied om
toestemming te vragen dit complex op de schop te mogen nemen.
|
Behouden Höckerhindernisse
Na jaren van onzekerheid zijn de Höckerhindernisse langs de Haakweg deels gered. In 2003 werd op deze plek een stuk grond bouwrijp gemaakt. Oorspronkelijk bevond zich op deze locatie een deel van de Duitse tankgracht welke na de oorlog is gedempt. Vanwege de aansluiting van de gracht op de Nieuwe Waterweg waren hier Höckerhindernisse aangelegd. Deze lijn van versperringen, die ook wel 'drakentanden' worden genoemd, was oorspronkelijk zo'n 100 meter lang en liep over de dijk richting het water. Na de oorlog werd al vrij snel een groot deel van de lijn verwijderd. Een deel van zo'n 140 tanden bleef achter tot in 2003.
|