Festung Hoek van Holland
De Atlantikwall werd opgebouwd uit allerlei, op korte afstand van elkaar gelegen, afzonderlijke stellingen die elkaar vuurondersteuning konden bieden. De grootte en bewapening van een stelling was afhankelijk van het strategisch belang en de kwetsbaarheid. De Duitsers gebruikten de volgende aanduidingen voor deze stellingen (van klein naar groot): Widerstandnest, Stützpunkt, Stützpunktgruppe, Verteidigungsbereich en Festung. De Festung was het belangrijkst, deze moest verdedigd worden tot de laatste man en de laatste kogel. In de gehele Atlantikwall waren maar 12 Festungen.
In Nederland lagen er twee Festungen: Festung IJmuiden en Festung Hoek van Holland. De Festung Hoek van Holland was voor de Duitsers de belangrijkste locatie van de Atlantikwall in Nederland vanwege de Rotterdamse haven. De Festung Hoek van Holland, strategisch gelegen aan de monding van de Nieuwe Waterweg, zorgde ervoor dat deze wereldhaven voldoende werd afgeschermd tegen geallieerde troepen.
Op de onderstaande kaart ziet u de volledige Festung Hoek van Holland. De kaart geeft alle bouwlocaties in de Festung aan. Alle bouwwerken ten zuiden van de Nieuwe Waterweg zijn vandaag de dag niet meer aanwezig. Na de oorlog is dit bijzondere deel van de Atlantikwall gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Ten noorden van de Nieuwe Waterweg zijn een hoop verdedigingswerken behouden gebleven.
Het bezoekerscentrum van het museum valt onder Widerstandsnest 17. De Nordmole-rondleiding vindt plaats in luchtdoelbatterij IV 'Nordmole'. |
|
Bouwlocaties in de Festung Hoek van Holland:
Klik in de legenda van de kaart op het type bouwlocatie voor meer informatie.
Klik in de legenda van de kaart op het type bouwlocatie voor meer informatie.